Botox

Botoks Hakkında

Botox hemen hemen 20 yıldır dünyanın çeşitli yerlerinde tıbbi tedavilerde kullanılmaktadır. Önceleri göz tembelliği ve şaşılığın ameliyatsız çözümü, bazı boyun spazmlarının giderilmesi gibi durumlarda kullanılmaktaydı. Botoxun yüz kırışıklarını gidermek için kullanılmasına ise 10 yıl kadar önce başlanmış ve bu güne kadar milyonlarca kişi Botoxun bu etkisinden faydalanmıştır.

Botoxun tedavi şekli tamamen yüzeyseldir ve mantığı şöyle işler:
Kırışıkların nedeni aynı hareketi yapmak yüzünden kasılmış olan kaslardır. Botox bu kaslara giden sinir dürtülerini belli bir süre için bloke ederek kası rahatlatır ve netice olarak cildin kendi kendine gerginleşmesine, kırışıkların yok olmasına neden olur.

Minik cerrahi iğneler aracılığıyla Botox yüzün sorunlu bölgesinde cilt altına çok ufak dozlarla zerk edilir. Bu sayede kasılmış olan kaslar rahatlamaya başlar. Botox uygulandıktan yaklaşık üç hafta kadar sonra en yüksek verime ulaşır. Botoxun kalıcılık süresi bünyeden bünyeye fark etmekle birlikte yaklaşık 3-6 aydır. Genellikle tavsiye edilen, tedavinin her 4-6 ayda bir tekrarlanmasıdır.

Botox uygulamasının ardından bölgeye buz uygulanması olası şişlik veya rahatsızlıkları azaltır. Tedavinin tümü yaklaşık 10-15 dakika sürdüğünden normal yaşama hemen dönülebilir. Ancak yatma pozisyonuna geçmek için 4-6 saatin geçmesi beklenmelidir. Botoxun çevresindeki kaslara dağılmaması için Botox uygulanmış bölgenin ovuşturulmaması da gerekir.

Yetkili ve deneyimli kişiler tarafından yapıldığı sürece tehlikesi olmayan Botoxun toksin olması nedeniyle fazla dozda verilmesi durumunda veya uygulamanın yanlış bölgeye yapılması halinde “ptosis” adı verilen göz kapağı problemi ortaya çıkabilir ve hastanın birkaç hafta rahatsız olmasına sebep olur.

Görülebilecek diğer yan etkiler baş ağrısı, solunum yolu enfeksiyonları, nezle sendromu ve mide bulantısı gibi şikayetlerdir. Çok daha az görülmekle birlikte kaydedilen diğer yan etkiler de: yüzde ağrı, iğne bölgesinde kırmızılık, kas zayıflığıdır. Bu etkiler genellikle geçici ve çok az vakada da birkaç ay süreli gözlenmiştir.

-Bu ilaçla herhangi bir doğum sakatlığı rapor edilmediyse de, uygulama hamile kadınlara yapılmaz. Genellikle Botox uygulaması yapan merkezler emziren annelere de Botox uygulamaz.

– Nöromüsküler (sinir ve kaslarla ilgili) hastalık geçmişi olan kişilerin Botox kullanımından kaçınmaları gerekir(Multiple Sclerosis gibi).

– Listelenen ilaçları kullananların Botox uygulaması yaptırmamaları gerekir: aminoglycoside antibiyotik (Streptomycin, Tobmamycin ve/veya Gamamycin iğneleri), penicillamine, kalsiyum kanal blokerleri (Calan, Cardizem, Dilactor, Norvasc, Procardia, Verelan).

Migren bildiği üzere zonklatıcı bir baş ağrısı olarak hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Botox, migrenin oluşumuna sebebiyet veren nörotransmitterler üzerinde etki ederek. 3-4 ay süreyle sizi bu rahatsızlıktan kurtarabilir. 3-4 sonrasında tekrar tedavi uygulaması yapılması gerekmektedir.

Botox aşırı terleme yaşayan “hiperhidroz” sahibi insanların yeni nesil tedavi yöntemi olarka karşımıza çıkmaktadır. Botox ile Aşırı Terlemeye Son Verebilirsiniz. Üstelik 6-10 ay arasında bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.