Terleme Tedavi Seçenekleri

Antiperspiranlar

Aşırı terleme ter bezlerini bloke edip tıkayacak olan birtakım güçlü antiperspiranlarla kontrol altına alınabilir. % 10 ila 15 civarında alüminyum klorid hegzahidrat içeren ürünler koltuk altı terlemesinde ilk tedavi seçeneğidir. Hekimler bazı hastalara etkilenen alanlara gece uygulanmak üzere daha yüksek dozda alüminyum hidroksit içeren ürünler önerebilir. Antiperspiranlar cildi tahriş edebilirler, ayrıca yüksek dozda alüminyum klorid giysilere zarar verebilir.

Deodoranlar terlemeyi önlemezler, ancak vücut kokusunun azaltılmasına yardımcı olabilirler.

İlaç tedavisi

Bazı antikolinerjik ilaçlar ter bezlerinin stimülasyonunu engellemeye yardımcı olabilirler. Hastaların bir kısmında etkili olmalarına karşın terlemeyi önleme konusundaki etkinlikleri diğer alanlardaki etkinlikleri kadar iyi araştırılmamıştır. Ağız kuruluğu, baş dönmesi, idrar yapma güçlüğü gibi yan etkileri mevcuttur.

İyontoforez

Bu yöntem Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış, elektrik akımı yardımıyla ter bezlerinin geçici olarak kapatılmasını temel alan bir yöntemdir. El ve ayklardaki terlemenin önlenmesi için en etkili yöntemdir. El veya ayaklar suya yerleştirilir, ve hafif bir elektrik akımı verilir. Akım kademe kademe artırılır ve hasta hafif bir karıncalanma hisseder. Tedavi yaklaşık 10-20 dakika sürer ve belirli periyodlarda tekrarlanması gerekir. Çok nadiren de olsa ciltte çatlamalar veya tahrişe neden olabilir.

Botulinum toksin uygulaması

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2004 yılında primer aksiler hiperhidrozun yani koltuk altlarındaki ciddi terlemenin tedavisinde bu yöntemi onaylamıştır. Koltuk altlarına enjekte edilen küçük dozlarda saflaştırılmış Botulinum toksini terlemeyi stimüle eden sinirleri geçici olarak bloke ederler. Yan etkiler arasında enjeksiyon bölgesinde ağrı ve grip belirtilerine benzer belirtiler görülebilir. Eğer aşırı terlemenin olduğu başka alanlara da Botulinum toksini uygulanması düşünülüyorsa bu konuda bir hekimle ayrıntılı olarak görüşülmelidir. Avuç içlerindeki terlemenin önlenmesi adına uygulanan Botulinum toksini hafif ancak geçici bir zayıflık hissine ve yoğun bir ağrıya neden olabilir.

Cerrahi Girişim /Endoskopik torasik sempatektomi (ETS)

Çok ciddi durumlarda sempatektomi adı verilen bir cerrahi işlem önerilebilir. Bu yöntemle vücutta aşırı terlemeye neden olan sinirsel iletim sinyali iptal edilir. ETS işlemi hastaya genel anestezi altında uygulanır. Bu yöntemde koltuk altına bir veya iki küçük kesi yapılır, endoskop adı verilen küçük bir kamera yardımıyla aşırı terlemeye neden olan sinirler belirlenir ve ortadan kaldırılır. Solunum normale döndürülür ve yara dikilir. Aynı prosedür diğer koltuk altına da uygulanır. İşlem yaklaşık yarım saat kadar sürer. Hasta genellikle ertesi gün taburcu olur ancak operasyondan kaynaklanan ağrı bir hafta kadar devam edebilir. ETS operasyonları özel bir eğitim gerektirir, özellikle avuç içleri aşırı miktarda terleyen hastalara uygulanır, koltuk altı terlemesi olan hastalarda bu denli iyi sonuçlar vermez. Hastaların yaklaşık % 50’sinde terleme yeniden ortaya çıkar.